Λεβάντα

10/08/2017 491 0 0

Λεβάντα

Λεβάντα, το όμορφο πράσινο φυτό με τα αρωματικά, μωβ άνθη.

H λεβάντα δεν αποτελεί μόνο μία ευωδιαστή πινελιά στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να φανεί χρήσιμη στην καθημερινότητα μας μπορούν να μας καταπλήξουν. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά, ευπροσάρμοστα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια στον κόσμο. 

Στο ευρύ φάσμα των πλεονεκτημάτων της συγκαταλέγεται η χρήση της ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό καθώς διώχνει τους πονοκεφάλους, τονώνει το νευρικό σύστημα ενώ καταπολεμά τις αϋπνίες. Η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακής, ανοσοποιητικής ενίσχυσης με επουλωτικές ιδιότητες σε κοψίματα, τσιμπήματα και φλεγμονές του δέρματος, ενώ καταπολεμά το κρυολόγημα και τον βήχα. Ακόμη μία ιδιότητα της είναι ότι τόσο σε μορφή αιθέριου ελαίου όσο και σε μορφή αφεψήματος, η λεβάντα βοηθά στη σωστή ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής και στην αντιμετώπιση, της τόσο ενοχλητικής πιτυρίδας στα μαλλιά.

 Επίσης έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε περίπτωση ακμής και είναι από τα λίγα βότανα που το αιθέριο έλαιο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτο.

DIY TIP: Μάσκα από λεβάντα και άργιλο για την αντιμετώπιση της ακμής

Μια κουταλιά σκόνη αργίλου, ανθόνερο ή κάποιο έλαιο βάσης (πχ. αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα) και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αφήστε το για λίγα λεπτά στο πρόσωπο μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεβγάλτε με άφθονο νερό.