Μουσικοκινητική

με την Ελένη Γεράκη

Μουσικοκινητικές δράσεις με ποικίλες θεματολογίες.

Η σημασία της μουσικής στην εκπαίδευση του παιδιού είναι μεγάλη. Η μουσική επηρεάζει άμεσα τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος αυτός είναι ο εύπλαστος και ευαίσθητος συναισθηματικός κόσμος του παιδιού.

Η μουσική διεγείρει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, διότι αυτή απασχολεί τον εγκέφαλο με την επεξεργασία πληροφοριών, που σχετίζονται με τον χώρο (διαστήματα μεταξύ τόνων) και με τον χρόνο (χτυπήματα-ρυθμοί). Αυτό το είδος διέγερσης πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, που απαιτούνται στα μαθηματικά και τη λογική.

Στο νέο μουσικό πρόγραμμα Aristi’s Music Classes στο Κτήμα Αρίστη, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πληθώρα μουσικών πολιτισμών, εντάσσονται σε μια ομάδα και κοινωνικοποιούνται μέσω του ομαδικού τραγουδιού, της κίνησης και των παιχνιδιών.

Παράλληλα και με στόχο την ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων όπως η αναγνώριση της χροιάς, της μνήμης και οι ακολουθίες, στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται διάφορα μουσικά όργανα και αντικείμενα.

Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται και μουσικές δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της ακουστικής σειριακής μνήμης, όπως τραγούδια με απλό και εύκολο ρυθμό ή ανάκληση οργάνων με τη σειρά που ακούστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καταπράσινο φόντο του κτήματος Αρίστη, αποτελεί την ιδανική βάση για να πραγματοποιηθούν μουσικές δραστηριότητες καθώς ο συνδυασμός των δύο, αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους και τα κάνει να νιώθουν άνετα.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί στοιχεία των συστημάτων Orff, Dalcroze, Kodaly τα οποία προσαρμόζονται στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών που τα παρακολουθούν αλλά και στις ανάγκες της εποχής. 

Διάρκεια:  10 ώρες/ μήνα  (3 ώρες /εβδομάδα)