ΣΧΟΛΕΙΑ

Παρέα με συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς, προετοιμάζουμε προγράμματα δραστηριοτήτων, τα οποία ενσωματώνουν τις αρχές της βιωματικής παιγνιώδους μάθησης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η δομή αυτών των προγραμμάτων είναι τέτοια ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και μαθητές γυμνασίου.
Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε δημιουργικά τη φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών και μέσα από το παιχνίδι και τη δράση, να τα οδηγήσουμε σε πρακτικές γνώσεις, ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία, τη διατροφή τους, αλλά και το περιβάλλον.

Η βιωματική διδασκαλία ενθαρρύνει το μαθητή να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, τον προτρέπει να ερευνά, να ανακαλύπτει, να ενεργοποιεί τη φαντασία του και τη δημιουργικότητα του και του προτείνει την αναζήτηση ή τη δημιουργία νοήματος αντί της απομνημόνευσης πληροφοριών.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές νιώθουν ικανοποίηση, συμμετέχουν ενεργά, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και κοινωνική συμπεριφορά.
Μαθαίνουμε την προέλευση και το ταξίδι της τροφής, από το χωράφι και τη φάρμα μέχρι το πιάτο μας.

Ταξιδεύουμε και εμπλεκόμαστε βιωματικά στον μαγικό κόσμο των φυτών και του αγρο-οικοσυστήματος.
Κατανοούμε τη σημασία της χλωρίδας για τη φύση και τον άνθρωπο και κάπως έτσι «φυτεύουμε» στα παιδιά το σπόρο της αγάπης για τα φυτά και τη φύση. Παρέα με τα παιδιά δημιουργούμε και περιποιούμαστε το «σχολικό κήπο». Μέσω της βιωματικής ενασχόλησης με την καλλιέργεια των λαχανικών, τα παιδιά μαθαίνουν τα πολλαπλά οφέλη τους αλλά και να τα εντάσσουν στη διατροφή τους.

Η κηπουρική άλλωστε, είναι μία δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά από 3 ετών, βοηθώντας με απλές δουλειές ή απλώς διασκεδάζοντας με το χώμα και τα φυτά.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά όμως η ενασχόληση με την καλλιέργεια αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά με τη φύση, να δημιουργήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός φυτού.

Επίσης τα παιδιά μέσω από τις δραστηριότητες στον κήπο μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν έννοιες που σχετίζονται άμεσα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως η βιοποικιλότητα, η ανακύκλωση και η αειφορία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία:

• Περίπατος και ξενάγηση στο αγρόκτημα (για μικρούς και μεγάλους)
Ένας περίπατος στο κτήμα είναι μια συναρπαστική εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Βασικός του στόχος είναι να κεντρίσει την περιέργεια ειδικά των παιδιών και να τα ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη φύση και το σπουδαίο ρόλο της βιοποικιλότητας.

• Eργαστήριο Mικρών Kηπουρών (με παράδοση πτυχίου) και φυσικό παιχνίδι
Φυτεύουμε στα παιδιά το σπόρο της αγάπης για τα λαχανικά και τη φύση – τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε λαχανικά και φρούτα μέσω της βιωματικής ενασχόλησης με την καλλιέργεια.
Οι μικροί κηπουροί αναλαμβάνουν δράση και βοηθούν στις εποχιακές δουλειές του κτήματος φροντίζουν το λαχανόκηπο, κομποστοποιούν φυτικά υπολείμματα, μαθαίνουν για τους μικρούς επισκέπτες του κήπου (έντομα και μικροοργανισμούς), κατασκευάζουν σκιάχτρα και φωλιές για πουλιά.
Μέσα από φυσικό παιχνίδι εξερευνούν και χαίρονται το φυσικό περιβάλλον ελεύθερα και αντιλαμβάνονται με όλες τις αισθήσεις τους τις χαρές της υπαίθρου και των πράσινων χώρων.

• Ο μικρόκοσμος του κήπου – Φίλοι και «εχθροί» στα φυτά μου
Εισαγωγή στο μικρόκοσμο του φυτικού και ζωικού βασίλειου - Βιολογικοί κύκλοι και γνωριμία με τους σημαντικότερους επισκέπτες των φυτών μας (έντομα, μύκητες, βακτήρια, ιοί) . Με τη βοήθεια των μεγεθυντικών φακών τους τα παιδιά μαθαίνουν επίσης για τα έντομα και τους μικροοργανισμούς.

• Παιδικός λαχανόκηπος – Βιωματική Περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών
Τα παιδιά φροντίζουν το λαχανόκηπο και μαθαίνουν για τα λαχανικά και τη φύση, μέσω της βιωματικής ενασχόλησης με την καλλιέργεια. Κατανοούν την περιβαλλοντική σημασία της ανακύκλωσης μέσω της κομποστοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων και μαθαίνουν για τους μικρούς επισκέπτες του κήπου.

• Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση Φτιάχνω μόνος μου την τροφή για τα φυτά μου. Tα μυστικά της κομποστοποίησης.
• Εργαστήριο σκιάχτρου Πολλές φορές ο κήπος μας, ειδικά ο λαχανόκηπος, δέχεται την επίθεση διαφόρων πεινασμένων και απρόσκλητων επισκεπτών. Τα παιδιά θα φτιάξουν το σκιάχτρο του κτήματος και δικά τους μικρά σκιαχτράκια για τα γλαστράκια με τα φυτά που θα φυτέψουν και θα πάρουν μαζί τους.
• Κυνήγι Θησαυρού στο κτήμα Ακολουθούμε τις οδηγίες και το χάρτη ψάχνοντας για τον κρυμμένο θησαυρό της υγείας και της διατροφής σε διάφορες γωνιές του κτήματος μας. Ταυτόχρονα σκάβουμε, ποτίζουμε και περιποιούμαστε τα λαχανικά στον κήπο. Στο τέλος της κοπιαστικής διαδρομής τα παιδιά περιμένει μια πρωτότυπη γευστική διατροφική ανταμοιβή.
• Φυσικό παιχνίδι Μέσα από φυσικό παιχνίδι εξερευνούν και χαίρονται το φυσικό περιβάλλον ελεύθερα, αντιλαμβάνονται με όλες τις αισθήσεις τους τις χαρές της υπαίθρου και των πράσινων χώρων. Το φυσικό παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει: Κυνηγητό, Τσουβαλοδρομίες, Απόχη – μπαλάκια (σπόρους δέντρων), Διελκυστίνδα, Καρπομαχίες, Το τραγούδι της Φύσης.
Οι ψυχαγωγοί εμψυχώνουν, κινητοποιούν και ενημερώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου μας.
• Οι μουσικές του κήπου Τραγουδάμε το soundtrack του κήπου… Παίζουμε καραόκε για παιδιά με τραγούδια για τον κήπο, τα φυτά και την τροφή.